

JUNIORSPORTEN
Veckans gäst: Martin Karlsson
Tjena! Jag hade tänkt att berätta lite om hur det är att kombinera två sporter, och som redaktören säger, en på elitnivå. Många undrar hur jag egentligen hinner med allt och om jag inte blir utsliten av all träning men jag ska försöka svara så gott jag kan på det. Jag utövar alltså två sporter. Fotboll i Götene IFs juniorlag och bandy i Villa Lidköping BKs J18, J20 och även lite träning med A-laget.
Bandy är den sport jag har valt att satsa på, detta för att det är där det gått bäst för mig och då har det blivit automatiskt att det väger över mer och mer mot den sporten. Jag har spelat bandy i Villa i hela mitt liv, men jag har också alltid spelat fotboll. Min moderklubb är Lundsbrunns IF och där spelade jag tills jag bytte till Götene IF. Jag har nu spelat där i tre säsonger.
Under alla år fram tills i år så har bandy gått i första hand under vinterhalvåret och fotboll gått i första hand under sommarhalvåret. Men till föregående år ändrade jag på det upplägget, jag tränade alla bandyträningar, barmark som is, året om. Och när det inte krockade så spelade jag fotboll. För Villa så är detta okej så länge man inte har kontrakt med klubben och Götene tyckte det bara var kul att jag ville vara med så där fick jag komma när jag kunde. Så sett ur det perspektivet så gick det kanon att kombinera. Om man jämför med alla mina lagkompisar i bandyn så spelade nästan alla fotboll för några år sedan. Nu är det bara jag och en till som fortfarande håller på. Anledningen till att jag håller på är att jag tycker det är väldigt roligt, fotboll ligger mig väldigt nära hjärtat och jag gillar den sporten lika mycket som bandy. Men om man får välja mellan att vara halvdan i två sporter eller bra i en så väljer jag alternativ två. Men jag tänker hålla på med fotboll så länge det går. Många kanske tror att man blir sämre i en sport om man börjar fokusera på den för sent. Så är det förstås men jag tror och tycker att man ska hålla på med flera sporter så länge man kan. Det är bra att vara tränad i olika muskler och belastningen i enskilda muskelgrupper minskar. Man tycker också det är roligare med huvudsporten och man hinner inte tröttna på den, vilket man kanske gör om man inriktar sig på den för tidigt. I och med två sporter så är det klart man känner sig sliten ibland. Men jag upplever det som en skön trötthet. Att veta att man har tagit ut sig, haft roligt och att det har givit positiv påverkan på kroppen, det är en skön känsla det. Sedan så är det klart att man blir mer och mer van av att träna så mycket, så man klarar av det bättre och bättre. Men jag ser alltid till att ha minst en dag ledig varje vecka. Skola och läxor blir lite tajt att hinna med ibland. Det gäller att planera sin tid och utnyttja den lilla lediga tid man har. Jag får t.ex. se till att använda lektionstiden och plugga på bussen för att hinna med allt.
Men jag tycker det går ganska bra. Vissa saker blir självklart lidande som t.ex. kompisar, fester och tv-spelande. Men jag väljer det jag tycker bäst om och jag gillar att idrotta framför att festa. Mina vänner träffar jag oftast i samband med träning och match, jag har svårt att hinna med att träffa kompisar på helger och kvällar med tanke på alla matcher och träningar. Detta är de konsekvenser man får ta, det kanske finns mer men det är dessa som jag upplevt. Självklart så saknar man vissa saker i livet ibland, men man kan inte få allt. // Martin Karlsson #92
___________________________________________________________________________________
Veckans gäst: Oscar Sahlin
Hallå på er!
Jag är egentligen en ganska ineffektiv bloggare men till följd av tillfällig rastlöshet och gymmets usla öppettider så kommer här lite trix och tips. Fick här för en liten stund sedan en smärre vädjan från eran fotbollsälskande redaktör, som bad om en informationsrik text angående kompletterings träning i syfte att prestera bättre på planen. Så låt oss kolla lite på detta.
Styrketräning och muskelbygge är inget som bara ortens farligaste killar och freaksen som eftersträvar snyggaste sexpacket utövar. Styrketräning kan som de flesta säkert redan vet även ha positiv inverkan på andra idrotter. Men vad ska man då börja bekanta sig med för maskiner och måste man pilla på dem där hantlarna som alla kommer att skratta åt? Och framför allt, vilka muskler vill jag som bollsmekare stärka/utveckla?
På planen använder vi egentligen de flesta av kroppens muskler, mer eller mindre åtminstone. Och för att börja i någon ände.. löpning, stabilitet och effektiva frisparkar.
Han med de brutalt köttiga benen som terroriserar nättaket från andra sidan planen och löper förbi motståndarnas försvarslinje som om dem vore krigsskadade seniorer, vem är inte avundsjuk? Benen utgör ungefär halva din kropp och är huvudspelaren bakom många av dina kvaliteter. Quadriceps som sträcker ut benen och Hamstrings som stabiliserar upp benet och ger quadriceps lov att utföra sin plikt.
Med andra ord, oavsett om du vill skjuta hårdast i laget eller vara snabbast i ruscherna, så är det i huvudsak dessa två muskler som du vill stärka.
*Quadriceps (framsida lår)
*Hamstrings (baksida lår)
Bådadera är minst lika viktiga, de är varandras onda tvillingar (motpoler) och är beroende av varandra likväl som bröstmuskulaturen behöver ryggmuskulaturen som en motpol för att inte hållningen ska efterlikna en framåthukad gorilla.
Så, vilka övningar vill du då som fotbollsspelare fokusera på.
Efter att ha sett ett större antal fotbollsklädda killar dyka upp på gymmet och sticka iväg till bensparken där de håller sig mest hela passet så kan man dra en slutsats, okunskap.
Visst benspark är en jättebra övning som isolerar framsida lårets alla tre muskelfästen, men ska hellre ses som ett komplement till andra övningar vars belastning gör att benets muskler behöver samarbeta mer effektivt.
*Böj (även känt som squats) http://www.youtube.com/watch?v=Dy28eq2PjcM
*Benpress http://www.youtube.com/watch?v=oujca3_Shgw
Utseendet på benpressmaskinen kan variera men bygger på samma rörelsemoment.
Lägg fokus på dessa övningar och din benutveckling kommer med säkerhet att gå framåt. Jag skulle rekommendera runt 6 set i böjövningen (exklusive uppvärmningsset) och 4 set i pressen. Mellan tummen och pekfingret, försök att ligga på 8-14 i repetitionsantalen för samtliga övningar förutom i squatsen som brukar vara effektivare vid lite tyngre vikt och färre repetitioner (runt 6).
Alla våra ben svarar olika beroende på om vi belastar de med högre eller lägre antal reps så här gäller det att testat sig fram. Väldigt individuellt. Gå sedan på isolationsövningar för fram och baksida. Benspark är ett utmärkt alternativ för framsida och bencurl för baksida. Försök att få in ett sådant här pass ungefär var fjärde dag och har du utöver detta mer gymtid så är rygg, bröst, axlar och mage nästa muskler att prioritera för en starkare hållning och en ännu stabilare fysik.
De flesta ryggövningarna stimulerar även biceps och de flesta bröstövningar stimulerar triceps (i tillräcklig grad för ett par schysta armar) så skippa att sticka iväg till gymmet för att stå och bicepscurla i 2 timmar om du nu inte har överdrivet mycket tid att ödsla. För ditt fokus ligger ju som sagt på att ha övertaget på planen och inte att roa småkusinerna med dina klumpiga armar på släktträffen.
Om du vill optimera din träning så kan du även inta proteintillskott efter träning för att på så vis stimulera proteinsyntesen som är viktig för muskelutvecklingen. Detta ger dig även lite extra tid innan ditt riktiga mål mat som du vill ha så fort som möjligt efter träningspasset, något som kan vara svårt om man har en bit till gymmet.
Om du är mer intresserad av kosttillskott så ta dig även en titt på kreatin och aminosyror.
Hoppas att detta gav dig lite mer insikt. Lycka till med träningen!
Oscar E Sahlin